Rijksoverheid.nl - Nieuwsberichten ministerie van Defensie

Nieuwsberichten van Ministerie van Defensie op Rijksoverheid.nl
  1. Minister-president Rutte neemt woensdagmiddag 15 augustus 2018 deel aan de herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. De herdenking vindt plaats bij het Indisch Monument in Den Haag.
  2. Nederland wil met verschillende NAVO-landen munitie inkopen en opslaan. Ook wil het de capaciteit van onbemande maritieme systemen uitbreiden. Om dit in gang te zetten plaatste Nederland tijdens de NAVO-top in Brussel alvast handtekeningen onder 2 documenten.
  3. Nederland geeft de komende 4 jaar € 5 miljard extra uit aan Defensie. Nederland neemt als betrouwbare bondgenoot zijn verantwoordelijkheid. Minister-president Mark Rutte herhaalde deze boodschap tijdens de NAVO-top in Brussel. "We werken eraan om, stap voor stap, onze Defensie-uitgaven richting de 2% van het Bruto Binnenlands Product te bewegen", zei hij. Dat percentage moet in 2024 zijn bereikt. De komende jaren geeft Nederland circa 1,3% van het Bruto Binnenlands Product uit aan Defensie.
  4. “De verslechterde veiligheidssituatie rond Europa vraagt om een groter reactievermogen. Meer militaire mobiliteit betekent namelijk ook meer afschrikking.” Dit zei minister Ank Bijleveld-Schouten over het Nederlandse initiatief om de militaire mobiliteit binnen Europa te verbeteren. De voorstellen werpen hun vruchten af. Tijdens de belangrijke NAVO-top, vandaag en morgen in Brussel, worden spijkers met koppen geslagen.
  5. Er komt een nieuwe NAVO-missie in Irak. Deze gaan de Iraakse strijdkrachten adviseren en trainen. Het kabinet onderzoekt of een proportionele Nederlandse bijdrage met individuele trainers en adviseurs mogelijk is.
  6. Den Haag was vandaag in de ban van de Nederlandse Veteranendag. Voor de 14e keer kregen veteranen van vroeger én nu het eerbetoon dat ze verdienen vanwege hun inzet voor vrede en veiligheid. Er was veel publiek en de bijna tropische temperaturen zullen menig veteraan hebben herinnerd aan zijn of haar missiegebied.
  7. "Wat me iedere keer opnieuw opvalt, is de enorme professionaliteit en het improvisatievermogen van Nederlandse militairen. Ook internationaal is er veel lof voor onze mannen en vrouwen. Daar ben ik erg trots op", zei minister-president Mark Rutte gisteren toen hij een bezoek bracht aan de leergang Top Defensie Vorming (TDV) in Den Haag.
  8. Majoor-vlieger Roy de Ruiter wordt 31 augustus benoemd tot Ridder Militaire Willems-Orde vierde klasse. Koning Willem-Alexander reikt de hoogste en oudste Nederlandse ridderorde en dapperheidsonderscheiding uit op het Binnenhof in Den Haag.